Een nest melden

Melden van Nesten...

Heb je een nest gevonden, wees dan vooral voorzichting. Nesten worden steeds verdelgd door gespecialiseerde verdelgers of door de brandweer. 

Zij zijn opgeleid en hebben het juiste beschermingsmateriaal om nesten te verwijderen. De Aziatische Hoornaar staat ook op de rode lijst van Europese exoten. Dat betekent dat deze verplicht verdelgd moeten worden om onze inheemse dieren te beschermen. Neem dus altijd contact op met een erkende verdelger of met de brandweer in jouw buurt. 

 

Een lijst van erkende verdelers kan je terug vinden op de website van het Vlaams Bijeninstituut

Daarnaast is het ook belangrijk om elk nest te melden via de website van Vespawatch. Niet alleen een nest, maar ook een individuele hoornaar kan je hier melden. Vespawatch voert onderzoek uit naar de soort in Vlaanderen. Door elke hoornaar die je ziet te melden draag jij je steentje bij, bij het opsporen van nesten. 

Is bestrijding gratis ?

In de provincie West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen (buiten de gemeentes Sint-Laureins en Waasmunster) is er een gecoördineerde bestrijding van nesten van de Aziatische hoornaar. Na de validatie van je nest wordt er automatisch en kosteloos een verdelger geactiveerd die je contacteert om het nest te bestrijden. De bestrijding van het nest vindt plaatst binnen één tot twee weken na de validatie. De verdelgingen starten in West-Vlaanderen vanaf 27 mei 2024, en in Oost-Vlaanderen vanaf 3 juni 2024. Ook ingegeven meldingen vóór deze data worden nog mee opgenomen door de verdelger. Opgelet! De kosteloze bestrijding in zowel West- als Oost-Vlaanderen geldt enkel wanneer je je laat bedienen door de verdelgers van de gecoördineerde aanpak. Wanneer je zélf een verdelger aanstelt voor een verdelging worden deze kosten niet terugbetaald.

In de rest van Vlaanderen is er géén gecoördineerde en kosteloze bestrijding van nesten, uw nest wordt niet automatisch toegewezen aan een bestrijder. De Vlaamse overheid vergoedt ook niet langer de bestrijdingskosten. In een aantal gemeentes wordt de verdelging van een nest (gedeeltelijk) terugbetaald. Raadpleeg hiervoor de website van jouw gemeente.

Bron: www.vespawatch.be/nest-report