Ook jij kan helpen!

Hoe kan jij helpen bij de bestrijding?

De Aziatische hoornaar plant zich voort in het najaar. Vanaf einde september worden de eerste koninginnen geboren die niet veel later ook bevrucht worden. Nadien gaan ze op zoek naar een beschutte plaats om te overwinteren.

Van zodra de lente in het land komt en de temperaturen warmer worden, komt de koningin uit haar winterslaap en gaat ze op zoek naar suikers. 

Dat doet ze om aan te sterken, want helemaal in haar ééntje zal ze weldra een volledig nieuw nest opstarten. Zo’n nieuw nest noemen we een primair nest. 

Het is dan ook erg belangrijk dat er zoveel mogelijk koninginnen worden afgevangen en daar kan jij ook bij helpen! 

Hoe je dat kan doen, leg ik je graag uit. 

Om te beginnen is het erg belangrijk dat we enkel de koninginnen van de Aziatische hoornaar vangen en niet allerlei andere insecten. Daarom gaan we enkel aan de slag met selectieve vallen. Dat zijn vallen waar de Aziatische hoornaar wel in kan, maar niet meer uit. De andere insecten daarentegen, die kunnen wél nog uit de val. 

In wat volgt leg ik jou graag uit hoe jij een selectieve val zelf kan maken. Dat is niet moeilijk en ook helemaal niet duur. Afhankelijk van de grootte van jouw tuin kan je 1 of meerdere vallen plaatsen. Maar 1 val per 200 meter is ruim voldoende. Ben je niet zo’n handige Harry, dan kan je ook een selectieve val online kopen. Maar opgelet, want niet elke val is een selectieve val. Lees dus zeker goed de eigenschappen na. 

Wil je graag helpen? Zet dan in het voorjaar tussen maart en mei een selectieve val in jouw tuin en help zoveel mogelijk koninginnen te vangen. Elke koningin die wordt gevangen is een nest minder dat zich kan ontwikkelen. 

Zelf een selectieve val maken

Om zelf een selectieve val te maken heb je volgende materialen nodig: 

  • Een plastic opbergbox of doos. 
  • Stuk PVC koninginnenrooster. 
  • Conisch geel kegeltje.

Opbergbox 28x20x14cm / 5L

te koop bij Action, Ikea, bol.com

voor minder dan 5€ per stuk.

Geel kegeltje voor het vangen van de Aziatische hoornaar.

Geel kegeltje

Deze gele kegeltjes zijn te koop bij Bijenhof in Kortrijk of online op www.imkershop.be en kosten 7,95€ voor 10 stuks.

 

Koninginnerooster pvc 50 x 50 cm

Koninginnenrooster 50x50cm

1 PVC koninginnenrooster formaat 50x50cm is voldoende om meerdere selectieve vallen met de maken. Dit kan gekocht worden bij Bijenhof of online op www.imkershop.be voor 5,25€ per stuk.

Aan de slag...

  1. Allereerst moet het gele kegeltje aangepast worden. Dit is ontworpen om de werksters van de Aziatische hoornaar mee te vangen. Die zijn vooral actief in de zomer. Maar in de vroege lente jagen we vooral op de koninginnen. Die zijn wat groter waardoor het belangrijk is dat het gele kegeltje wordt aangepast. De ideale opening is 8,5mm. De opening vergroten kan op verschillende manieren: je kan de opening afschuren of je kan de achterkant van een boor (maat 8,5) verwarmen en door de opening duwen.
  2. Maak in de zijkant van de doos een opening van 10 x 10 cm. Om te vermijden dat de doos breekt, verwarm je vooraf eerst jouw mes boven een vlam. Op die manier smelt jouw mes door het PVC waardoor het niet breekt.  Nadien knip je een stuk koninginnenrooster uit van 12 x 12 cm. Dit past over de opening in de doos. Opgelet! Maak vooral géén openingen in het deksel van de doos. Zoniet loopt jouw val vol met water als het regent.
  3. Knip uit het rooster een aantal raten weg, zodat het gele kegeltje er net in past en kleef het vervolgens vast met een lijmpistool.  
  4.  Kleef nu met jouw lijmpistool het rooster over de opening in de doos waarbij het gele kegeltje naar binnen in de doos is gericht. De koningin kan nu wél naar binnen, maar niet meer naar buiten.
  5. Eventueel kan je stap 2 tot 4 herhalen op de tegenovergestelde zijkant van de doos.
Jouw selectieve val is nu helemaal klaar voor gebruik! 
selectieve val aziatische hoornaar
Zelfgemaakte lokstof voor de Aziatische hoornaar

Zelf lokstof maken

Met een selectieve val alleen zijn we er helaas nog niet. Enige wat nog dient toegevoegd worden is een kommetje met lokstof dat we in onze doos zetten. Om te vermijden dat er teveel onschuldige insecten zouden verdrinken in de lokstof, leg ik mijn kommetje steeds vol met schijfjes kurk. 

De jonge koninginnen zijn na  de winter verzwakt en gaan in het voorjaar voornamelijk op zoek energie onder vorm van suikers. Je kan zelf lokstof maken door suikerwater aan te vullen met wijn of bier. De alcohol is nodig om bijen weg te houden van de lokstof. Wespen daarentegen worden hierdoor wel aangetrokken.

Belangrijk! 

Wil je een 100% selectieve val, leg dan onderaan in jouw potje eerst een spons, steentjes of schijfjes kurk. Zo kunnen kleine insecten wel van de lokstof drinken, maar verdrinken ze niet. 

Daarnaast ga je best ook elke dag een kijkje nemen en laat je alle insecten die je niet wil vangen, terug vrij.   🙂

En wat als jouw val heeft gewerkt?

Heb je één of meerdere aziatische hoornaars gevangen in jouw val? Fijn! Dan heb je de bijen flink geholpen!

Maar wat nu? 

Merk je dat er één of meerdere Aziatische hoornaars in jouw val zitten, plaats dan jouw box gedurende 10 tot 15 minuten in de diepvriezer. Dat is lang genoeg om de hoornaar de bevriezen en doden. 

Nadien kan je de box gewoon terug in de tuin zetten. 

Simpel en gemakkelijk!

Geen tijd maar wel zin om te helpen?

Wil je wel helpen maar ben je helemaal niet zo handig of ontbreekt het jou aan tijd? Dan bestaat er ook een heel eenvoudig model dat zeker ook dienst doet. 

In dit geval heb je enkel een lege pot met deksel nodig en een geel kegeltje. Heb je stap 1 van de handleiding hierboven uitgevoerd, dan kan je onmiddellijk jouw gele kegeltje bevestigen in het deksel van jouw lege bokaal. 

Leg de bokaal vervolgens zijwaarts zodat deze niet vol met water loopt als het regent. 

Met wat lokstof in de bokaal en een spons, zodat andere diertjes niet verdrinken, ben je helemaal klaar voor de jacht!